recruitment

Marketing en recruitment | haat of liefde verhouding

Recruitmentopleiding.nlNieuws Leave a Comment

Marketing en recruitment zijn van oorsprong twee verschillende vakken. Toch komen deze in de praktijk elkaar vaak tegen. Zeker als er krapte heerst op de arbeidsmarkt. Hoe vaak wij niet tijdens trainingen of in adviestrajecten horen: ‘Dat weet ik niet, dat weet marketing’ of juist andersom. Zolang deze 2 afdelingen / collega’s niet inzien dat een intensieve samenwerking en gezamenlijke verantwoordelijk noodzakelijk is voor zowel een sterke employer brand, kan het bedrijf zowel klanten als topkandidaten aantrekken en behouden wel vergeten!

Dus, dat in ogenschouw nemend is het van belang de partijen nader tot elkaar te brengen en te kijken naar de raakvlakken tussen recruitment en marketing:

  1. Doelgroepanalyse: zowel recruitment als marketing vereisen een diepgaande kennis van de doelgroep. Voor recruitment is het belangrijk om te weten welke kandidaten geschikt zijn voor een bepaalde functie, terwijl marketing zich richt op het begrijpen van de behoeften en wensen van potentiële klanten. Wanneer je kennis en ervaring op dit gebied bundelt vind je de juiste kandidaat.
  2. Branding: zowel recruitment als marketing zijn gericht op het opbouwen van een sterk merk. Een bedrijf dat een goed merk heeft opgebouwd, zal zowel klanten als potentiële werknemers aantrekken. En dit werkt ook kruislings. Als een klant het merk of een product tof vindt, is zij of hij eerder geneigd om een vacature die past bij dit merk te accepteren dan van de concurrent. Hier kan je elkaar dus direct versterken en gebruik maken van elkaars doelgroepen voor werving en promotie.
  3. Communicatie: zowel recruitment als marketing vereisen effectieve communicatie om potentiële kandidaten of klanten te bereiken. In beide gevallen moet de boodschap duidelijk en aantrekkelijk zijn om de doelgroep te kunnen bereiken. Op dit onderwerp loopt het vakgebied marketing vele jaren voor, zeker op het gebied van internet en social media. ‘Vroeger’ (en dat is pas een jaar of 5 geleden) was het voor het grootste deel van de vacatures voldoende om een vacature op de website van de organisatie te plaatsen en op LinkedIn en dan waren er meer dan voldoende passende kandidaten die reageerden. Maar het tijdperk van ‘post and pray’ is nu in bijna alle branches voorbij. Marketing en recruitment, trek hierin samen op, leer en deel met elkaar voor een succesvolle werving.
  4. Kanaalkeuze: voor zowel recruitment als marketing is het belangrijk om de juiste kanalen te kiezen om de doelgroep te bereiken. Dit kan variëren van sociale media en vacaturesites tot evenementen en carrièrefairs.
  5. ROI (Return on Investment): zowel recruitment als marketing zijn gericht op het behalen van resultaten. In het geval van recruitment gaat het om het aantrekken van de beste kandidaten, terwijl marketing gericht is op het genereren van omzet en winst. In beide gevallen is het belangrijk om de investeringen te kunnen meten en te kunnen beoordelen of ze de gewenste resultaten opleveren.

Kortom, er zijn veel overeenkomsten tussen recruitment en marketing en beide vakgebieden kunnen veel van elkaar leren. Door recruitment en marketing samen te voegen en te werken aan een sterke employer brand, kan een bedrijf zowel klanten als topkandidaten aantrekken en behouden.

Ok samenwerken dus! Maar hoe dan?Nou eigenlijk vooral door met elkaar te werken, in plaats van naast elkaar. Hieronder een aantal tips waarop recruitment en marketing elkaar kunnen versterken, zoals:

  1. Samenwerken aan employer branding: Het is belangrijk om als bedrijf een sterk merk neer te zetten. Door recruitment en marketing samen te laten werken aan employer branding kan het bedrijf een aantrekkelijke werkgever worden voor kandidaten en tegelijkertijd een aantrekkelijk merk voor klanten.
  2. Delen van kennis en expertise: Marketing- en recruitmentteams kunnen hun kennis en expertise delen om zo van elkaar te leren en nieuwe inzichten op te doen. Zo kan het recruitmentteam bijvoorbeeld leren van de manier waarop marketing doelgroepen analyseert en target, terwijl het marketingteam kan leren hoe recruitment het beste kan inspelen op de behoeften van kandidaten.
  3. Gezamenlijke campagnes: Recruitment en marketing kunnen gezamenlijke campagnes opzetten om zo de doelgroep te bereiken en tegelijkertijd het merk te versterken. Een voorbeeld hiervan is het organiseren van een evenement waar zowel klanten als potentiële werknemers welkom zijn.
  4. Gebruik van dezelfde kanalen: Marketing en recruitment kunnen dezelfde kanalen gebruiken om de doelgroep te bereiken. Zo kan het bedrijf sociale media gebruiken om zowel klanten als kandidaten te bereiken en te informeren over het bedrijf en de openstaande vacatures.
  5. Analyse van resultaten: Marketing en recruitment kunnen gezamenlijk de resultaten analyseren om te zien wat werkt en wat niet. Dit kan helpen om de strategieën aan te passen en te optimaliseren om zo de beste resultaten te behalen.

Door recruitment en marketing samen te laten werken en de krachten te bundelen, kan het bedrijf dus een sterk merk neerzetten en tegelijkertijd de beste kandidaten aantrekken. We hopen dat jullie een leuke en vruchtbare samenwerking aangaan of verbeteren zodat de sollicitanten jullie straks om de oren vliegen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *