Hoe weet je of iemand écht gemotiveerd is voor de functie?

Recruitmentopleiding.nlNieuws Leave a Comment

Stel, je zit in een sollicitatiegesprek met een kandidaat, het belangrijkste doel van dit gesprek is het achterhalen van zijn of haar motivatie voor deze baan. De voorselectie is immers al geweest, dus je weet dat de kandidaat voldoet aan de (meeste) ‘harde eisen’ in de functie.

Het beoordelen van de motivatie van iemand anders kan lastig zijn omdat motivatie niet direct waarneembaar is en ‘hard’ te maken. Het is tenslotte een verhaal dat de kandidaat vertelt en hij of zij is zich bewust van het belang van de juiste motivatie voor het verkrijgen van de baan.

Natuurlijk is het van belang om rekening te houden met jouw positie als recruiter in het sollicitatieproces. De kandidaat kan zenuwachtig zijn, anders reageren of zijn of haar motivatie anders verwoorden dan in een andere situatie. Stel de kandidaat daarom op zijn of haar gemak en vraag op verschillende manieren naar de onderwerpen in de opsomming hieronder. Maak er een gesprek van en geen kruisverhoor!

Waar kan je op letten om erachter te komen of iemand écht gemotiveerd is:

  • Ze tonen consistent gedrag: Mensen die echt gemotiveerd zijn, tonen vaak consistent gedrag over een langere periode. Vraag daarom in het sollicitatiegesprek goed door om te kunnen bepalen of de motivatie van de kandidaat voor verschillende functies en werkgevers overeenkomt of in elk geval in lijn is met de motivatie voor de functie waarvoor ze nu op gesprek komen. Kenmerk ook van gemotiveerde mensen is dat ze gefocust blijven, zelfs als er geen onmiddellijke beloning is.
  • Ze hebben een duidelijk doel voor ogen: Mensen die echt gemotiveerd zijn, hebben vaak een duidelijk doel voor ogen en zijn vastbesloten om dit doel te bereiken. Ze hebben een duidelijk plan om hun doel te bereiken en zijn bereid om hard te werken om dit te bereiken. De motivatie die ze ervaren zorgt voor de extra drive die ze hebben om een functie uit te voeren. Voel jij dat vuurtje als je met de kandidaat in gesprek bent?
  • Ze zijn volhardend: Mensen die echt gemotiveerd zijn, geven niet snel op. Ze blijven gefocust en vastberaden, zelfs als ze met tegenslagen te maken krijgen. Zorg er dus voor dat je ze in het gesprek ook wat tegengas geeft om te kijken of ze volhardend blijven. Bijvoorbeeld door de negatieve kanten van de functie te benadrukken, zoals werkdruk, werktijden of imago van de branche.
  • Ze tonen initiatief: Mensen die echt gemotiveerd zijn, nemen vaak het initiatief om actie te ondernemen. Ook dit kan je in het sollicitatieproces terug zien door te letten op hoe snel ze je terug bellen, welke vragen ze stellen tijdens de contactmomenten die je met ze hebt of in hoeverre ze voorbereid op gesprek komen.
  • Ze zijn gepassioneerd: Mensen die echt gemotiveerd zijn, hebben vaak een sterke passie voor wat ze doen. Ze vinden hun werk of doel belangrijk en zijn enthousiast om er elke dag aan te werken. Woorden als enthousiast en passie zien wij als containerbegrippen, daarmee bedoelen we dat deze woorden veel gebruikt worden in sollicitaties en daarmee hun waarde verliezen. Het is hierbij van belang om goed door te vragen op het enthousiasme en de passie. Gebruik hiervoor de 5 keer waarom methode.

Wil je meer weten over recruitment, het recruitmentproces en jouw rol als recruiter? Kijk dan, naast in onze blogs, ook naar onze trainingen, opleidingen en coaching.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *