Hoe breek je door de sociaal wenselijke antwoorden heen?

Recruitmentopleiding.nlNieuws Leave a Comment

Vanochtend sprak ik met een kandidaat die voor een vacature in de zorgsector op gesprek kan. Op de vragen die ik stelde kwamen keurige antwoorden, die klopten met de functie en de organisatie, maar ik ‘voelde’ zijn enthousiasme voor de functie niet echt. Herken je dat?

Wat ik dan inzet is de ‘5 keer waarom’ methode. Het is wel van belang dat je ervoor zorgt dat de kandidaat op zijn of haar gemak is. Want het kan de kandidaat onzeker of geïrriteerd maken en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als je merkt dat gebeurt dan is het van belang dat je uitleg geeft over waarom je zo vaak doorvraagt. Vaak is dat aanleiding voor een goed gesprek over zijn of haar motivatie en ben je voor de sociaal wenselijke antwoorden heen gebroken.

De ‘5keer waarom’ methode is dus een eenvoudige en effectieve manier om (onder andere) de motivatie van een kandidaat te achterhalen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Stel de initiële vraag: Begin met het stellen van een open vraag, zoals “Waarom heb je interesse in deze functie?” of “Waarom ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?”
  2. Herhaal de vraag totdat je bij de kern van de motivatie komt: Vraag vervolgens steeds opnieuw “Waarom?” op basis van het antwoord van de kandidaat. Bijvoorbeeld, als de kandidaat zegt “Ik ben op zoek naar meer uitdaging”, vraag dan “Waarom is dat belangrijk voor jou?”.
  3. Graaf dieper: Herhaal deze vraagstelling totdat je bij de kern van de motivatie van de kandidaat komt. Het kan nodig zijn om meer dan vijf keer te vragen om echt bij de kern te komen.
  4. Luister goed: Zorg ervoor dat je actief luistert naar de antwoorden van de kandidaat en dat je doorvraagt als je iets niet begrijpt. Het is belangrijk om de kandidaat de ruimte te geven om hun verhaal te vertellen en hun eigen inzichten te delen.
  5. Maak aantekeningen: Noteer de antwoorden van de kandidaat, zodat je later terug kunt komen op de informatie die je hebt verzameld en deze kunt gebruiken om een weloverwogen beslissing te nemen over de geschiktheid van de kandidaat voor de functie.

Door de ‘5 keer waarom’ methode toe te passen, kun je een dieper begrip krijgen van de motivaties en drijfveren van kandidaten. Dit kan je helpen om de juiste vragen te stellen tijdens het interview en om de beste kandidaat voor de functie te selecteren. Succes gegarandeerd ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *