Site pictogram Recruitmentopleiding.nl

Hoe weet je of iemand écht gemotiveerd is voor de functie?

Motivatie sollicitant

Stel, je zit in een sollicitatiegesprek met een kandidaat, het belangrijkste doel van dit gesprek is het achterhalen van zijn of haar motivatie voor deze baan. De voorselectie is immers al geweest, dus je weet dat de kandidaat voldoet aan de (meeste) ‘harde eisen’ in de functie.

Het beoordelen van de motivatie van iemand anders kan lastig zijn omdat motivatie niet direct waarneembaar is en ‘hard’ te maken. Het is tenslotte een verhaal dat de kandidaat vertelt en hij of zij is zich bewust van het belang van de juiste motivatie voor het verkrijgen van de baan.

Natuurlijk is het van belang om rekening te houden met jouw positie als recruiter in het sollicitatieproces. De kandidaat kan zenuwachtig zijn, anders reageren of zijn of haar motivatie anders verwoorden dan in een andere situatie. Stel de kandidaat daarom op zijn of haar gemak en vraag op verschillende manieren naar de onderwerpen in de opsomming hieronder. Maak er een gesprek van en geen kruisverhoor!

Waar kan je op letten om erachter te komen of iemand écht gemotiveerd is:

Wil je meer weten over recruitment, het recruitmentproces en jouw rol als recruiter? Kijk dan, naast in onze blogs, ook naar onze trainingen, opleidingen en coaching.

Mobiele versie afsluiten